Omgaan met conflicten

Jules Vergeer leert je om te gaan met conflicten in het basisonderwijs

Veel conflicten op scholen rondom Cito-toets

Het gebeurt vaak dat ik gebeld word om te bemiddelen in een conflict tussen ouders en een school. Wat blijkt? Veel ouders nemen geen genoegen met het advies dat hun kroost krijgt op het gebied van Cito-toetsen.

Wie kinderen op de basisschool heeft weet dat Cito-toetsen (lees erover in deze Cito kennisbank) erg bepalend zijn in het al dan niet geven van een havo- of vwo-advies. Dat is ook hoe ouders kijken. Een vmbo-advies, wat staat voor gewoon gemiddeld onderwijs (waar vroeger zo’n beetje tachtig procent van de klas naar uitstroomde) is niet meer voldoende. Ouders willen meer. En als ze dat niet krijgen volgt er een conflict.

 

Ouders en de Cito-toets

De meeste telefoontjes krijg ik van boze ouders, die me opdragen eens met een school te gaan praten om hun gelijk te halen. Want hun kind een vmbo-advies? Dat kan toch zeker niet?!

Ik probeer dan altijd uit te leggen hoe ik het zie: vmbo is een mooi niveau met meerdere mogelijkheden. Zowel praktisch als theoretisch en wie meer in huis heeft, kan dat daar mooi laten zien.

Het gevolg is dat ouders ook een conflict met mij dreigen te kijken, want ik kies niet hun kant. En dat gaat ook niet gebeuren. Laat dit een waarschuwing zijn voor alle ouders die mij nog gaan bellen: ik heb vertrouwen in het advies van de basisschool, want met een vmbo-niveau is helemaal niks mis.

(Lees ook: Ouders in de rechtszaal om schoolplaatsing)

 

Te hoge verwachtingen

Beste ouders, u moest zich eens gaan afvragen of uw verwachtingen wel zo relevant zijn. Kan uw zoon/ dochter inderdaad een hoger niveau aan dan havo? Haalt het hoge cijfers op de basisschool? Mooi, dan gaat het gewoon goed mee.

Gemiddeld goed, welteverstaan. Uw kind presteert als alle anderen in de klas. Goede cijfers betekent dat een kind op gemiddeld niveau mee kan komen.

Anders wordt het wanneer uw kind extra werk krijgt. U hebt mazzel als de leerkracht van uw kind voorziet in plusmateriaal, want de meeste aandacht gaat vaak uit naar de uitvallers. Dan mag u ook wel verwachten dat het niveau wat hoger wordt dan vmbo, maar dat hoeft niet.

Noch hoge scores nog een Cito-advies verplichten de leerkrachten van de basisschool om uw kind naar het vwo te sturen. En helaas voor u: u heeft het gewoon te accepteren.

 

Ga in overleg

Intussen zit u tenenkrommend dit stukje te lezen, want het is niet wat u wil lezen. U wil lezen dat de school zich nergens op baseert, dat de school geen verstand van  uw kind heeft en uw wil vooral lezen dat er nog wel ergens een havo- of vwo-advies uit te wringen valt.

Mocht u nu serieus twijfelen, ga dan in overleg met de leerkracht. Houd u netjes, vraag om de scores en de overwegingen die de leerkracht van groep 8 (die zoiets vaak niet in zijn eentje beslist) heeft om uw kind een advies wel of niet te geven.

Misschien slaagt u erin de leerkracht te overtuigen en kunt u de Cito Eindtoets afwachten om te zien wat er dan gescoord wordt.

Leerkrachten zijn soms net mensen en willen u best de kans geven uw gelijk te halen, als u het maar netjes doet.

 

Belang van het kind

Wat ik in een conflict tussen ouders en scholen vaak schrijnend vind is dat ouders het belang van hun kind opzij lijken te zetten. Voor hen is maar één ding belangrijk: op het eigen werk kunnen zeggen dat ook hun oogappeltje naar het vwo kan.

Dat vind ik een zeer kwalijke zaak. Kinderen lijken steeds meer een afspiegeling te moeten zijn van het succes van pa en ma. Zo van ‘kijk onze jongen toch eens naar het vwo gaan, veel beter dan die knuppels op het vmbo’. Het ego van pa en ma is vaak de voeding voor het ongeluk van kinderen, die uiteindelijk toch te hoog instromen en op hun tenen moeten lopen.

Nou, beste ouders, dan heeft u het inderdaad goed voor elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *